Sprawozdanie za 2019 r.

Nie tak szybko płynie rzeka, jak nam szybko czas ucieka”.

Jesteśmy o rok starsi. Dla wielu był to rok szczęśliwy. Rok narodzin dziecka, rok  zawarcia sakramentu małżeństwa, rok znalezienia pracy, zdobycia kolejnych życiowych sukcesów. Dla wielu jednak ten rok naznaczony jest cierpieniem i smutkiem. Szczególnie dla tych, którzy pożegnać musieli najbliższych, odchodzących do domu ojca, albo wyjechali za pracą za granicę, opuszczając swoich najbliższych.

Obojętnie jak było, przychodzimy dzisiaj zakończyć rok w Kościele, bo wiemy, że  wszystko w rękach Boga i śpiewamy  „Boże z Twoich rąk żyjemy, choć naszymi pracujemy”

Trzeba nam się pytać o obecność Boga i wiary w Jego Opatrzność w kończącym się roku.

Życie sakramentalne

Na pierwszym miejscu trzeba tutaj wymienić posługę sakramentalną. Cieszymy się, iż w parafii coraz bardziej wzrasta ilość spowiadających się i przystępujących do komunii świętej. W tym roku rozdaliśmy 98 tys. Komunii świętych. Odwiedzamy chorych w pierwsze piątki miesiąca – 39 osób systematycznie korzysta z tego sakramentu.  Ochrzciliśmy w całym roku 30  dzieci. Do pierwszej komunii św. przystąpiło 12 dzieci. Sakrament bierzmowania przyjęło 39 osób. Do sakramentu małżeństwa przystąpiło 12 par. Umarło – odeszło do wieczności 32 osoby.

Apostolat

Działały przy parafii grupy apostolskie, modlitewne. Wymienić tu należy: Żywy Różaniec, Ministranci, Lektorzy, Schola, KSM, Szkolne Koło Misyjne, Szkolne koło Caritas, Harcerze, Przyjaciele Oblubieńca  i 2 Róże modlące się za swoje dzieci.

Ważne wydarzenia

Jako proboszcz do ważniejszych wydarzeń kończącego się roku zaliczam:

– odpusty  Parafialne  ku Czci  Trójcy Przenajświętszej  i Narodzenia NMP

-Pielgrzymki – na Pomorze, dzieci Pierwszokomunijnych wraz z rodzicami do Częstochowy i Zatoru i osób dorosłych do Częstochowy, grup duszpasterskich do Krakowa i Zatoru. Wyjazd do Lwowa i Truskawca – rekolekcje wielkopostne i Adwentowe, Jerycho Różańcowe

– Nabożeństwa Fatimskie

– strona medialna Parafii (Fb, i strona parafii)

– Seminarium Odnowy Wiary (uczestniczyło około 60 osób przez 12 tygodni )

– powstanie nowej grupy duszpasterskiej i ewangelizacyjnej Przyjaciół Oblubieńca

– II Bal Wszystkich Świętych

– zimowisko, zlot harcerzy nad Tanwią i obóz

– niedziela powołaniowa i transmisja Mszy św. przez TV Polską Lublin

– Polska pod Krzyżem

– Tydzień Misyjny z siostrami

– Kurs Lektorski w naszej Parafii

– ks. Mateusz został duszpasterzem ministrantów dla rejonu Hrubieszów

– Cecyliańskie śpiewanie naszej scholi w WSD w Lublinie

– modlitwa – różaniec  za Parafię

– I z woli Bożej  i Ks. Bp. Mariana Rojka  wasz proboszcz od września pełni funkcję Dziekana dekanatu Grabowiec na okres 5 lat. (pierwszy raz w historii naszej Parafii)

Co boli?

Wszystko co działo się w minionym okresie,  wiecie o czym mówię. Ze tak łatwo człowiek ulega temu co niesprawdzone i wydaje złą opinie o drugim. Plotki oszczerstwa, pomówienia i kalumnie. To bardzo boli. Zdarza się  że młodzi ludzie, nawet praktykujący, żyją w związkach partnerskich, bez ślubu, i to przy wyraźnym sprzeciwie wierzących rodziców czy dziadków. (udało się kilka par doprowadzić w tym roku do uregulowania swego statutu i zawarcia sakramentalnego związku małżeńskiego)

Niż demograficzny i proces starzenia się parafii, migracja zarobkowa i bezrobocie

Co zrobiliśmy w tym Roku w naszej Parafii

– remont łazienki u Ks. Kanonika

–  modernizacja ogrzewania na plebani (gazowe)

– ocieplenie stropu na kościele pianką pur 15 cm

– wykonanie chodnika procesyjnego wokół Kościoła.

– wykonanie opaski wokół kościoła filialnego w Majdanie

– ogrzewanie kościołów filialnych w Majdanie i Chyżowicach.

Plany na przyszłość

– dalsze prace przy kościele – wymiana okien

– Fotowoltaika  przy kościele i plebani

– Wymiana wszystkich żarówek na energooszczędne

–  oświetlenie zewnętrzne Kościoła

– Parking przy cmentarzu i plebani

Podziękowanie

„Bóg zapłać” Księdzu Kanonikowi Włodzimierzowi za dobrą współpracę który mimo emerytury chętnie pełni trudną  posługę w konfesjonale i przy ołtarzu za Jego rady i doświadczenie kapłańskie.

Ks. Wikariuszowi Mateuszowi dziękujemy za dobrą współpracę za otwarte serce do pracy Za katechizacje za prowadzenie ministrantów i KSM –  Harcerzy w naszej Parafii. Za angażowanie się w prowadzeniu parafialnego Fb.,  za przygotowanie różnych uroczystości kościelnych.

„Bóg zapłać” paniom które pomagają na kuchni, P. Organiście p. Heniowi, p. Kościelnemu i ogrodnikowi za dbanie o obejście wokół kościoła i plebanii. Osobom sprzątającym  kościół  oraz starającym się o wystrój naszej świątyni. Dziękuję za tworzenie prawdziwie rodzinnej atmosfery i odpowiedzialną posługę, za troskę o wystrój naszego kościoła.

Dziękuję ministrantom, Kołom Żywego Różańca, Scholi, studentom szkolnym Koło Misyjnym i Caritasu.

Bóg zapłać” Radzie Parafialnej za pomoc, życzliwość i dobrą współpracę na rzecz naszej Parafii. Wszystkim parafianom za okazywanie życzliwość, dobroci serdeczności,  za wszystkie dary które ofiarujecie na rzecz kuchni na plebani. Z serca wam dziękujemy.

Bóg zapłać chorym za modlitwę. Jeszcze raz dziękuję wszystkim darczyńcom i przyjaciołom  naszej parafii.

Proszę także o wybaczenie. Jeśli kogoś w czymkolwiek uraziłem, zraniłem, zawiodłem czy zgorszyłem serdecznie przepraszam. Proszę także Boga by mi przebaczył.

Wszystkim życzę błogosławieństwa i opieki Niepokalanej  w Nowym Roku 2020